De helft van de Nederlanders beweegt te weinig. Velen kampen met overgewicht. Uiteindelijk kan dit ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Het NISB (Ned. Instituut voor Sport en Bewegen) is een aantal jaren geleden in opdracht van de overheid een campagne gestart: “30 minuten bewegen”, om iedereen bewust te maken dat een kleine investering in tijd een groot verschil kan maken in de gezondheidstoestand. Bewegen is bovendien een verrijking van het dagelijks leven. Het is zelfs “in” om een gezonde en sportieve levensstijl te hebben.
Hoeveel bewegen?
Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moeten volwassenen minstens vijf dagen in de week een half uur per dag flink bewegen. Dit wil zeggen: de hartslag verhoogt en je krijgt het er wat warm van. Voor kinderen en jongeren ligt de beweegnorm op een uur per dag. Wist u dat circa 20 procent van de ouderen op geen enkele dag de aanbevolen beweging van een half uur haalt?
Waarom bewegen?
Voldoen aan de NNGB ofwel regelmatig bewegen betekent een aanzienlijke gezondheidswinst en verhoogt de kwaliteit van het leven: verminderde kans op hart- en vaatziekten, diabetes, verschillende vormen van kanker, botontkalking, depressie, chronische aandoeningen, maar ook hoofdpijn, rugpijn etc. Daarnaast sterven jaarlijks 8.000 mensen aan de gevolgen van overgewicht. Bewegen is fijn, je voelt je fitter, je ontmoet (nieuwe) mensen en het heeft een ontspannende werking. Wie beweegt voelt zich gezonder, fitter, sterker, kortom, bewegen geeft je een goed gevoel! En wie beweegt zorgt goed voor zichzelf!
Hoe bewegen?
Hoe intensief moet u bewegen? Dat is voor iedereen natuurlijk anders. Bewegen met plezier. Dat is belangrijk.
Nu denkt u misschien: ja dag. Ik kan niet 30 minuten achter elkaar traplopen of achter de hond aan rennen of… Maar je hoeft echt niet 30 minuten achter elkaar in de weer te zijn als je dat niet kan! Je voldoet (als oudere) al aan de norm als je minimaal vijf minuten achtereen beweegt, waarbij je hart sneller gaat kloppen. Je neemt 2x de trap, je haalt de (klein)kinderen lopend van school, enz. Al die beetjes bij elkaar vormen dan als vanzelf je minimale 30 minuten bewegen. Bij ouderen of mensen met een chronische aandoening is het van belang dat men op een verantwoorde manier beweegt. Houd u rekening met uw fysieke mogelijkheden en probeer overbelasting te voorkomen.
Zorg voor een goede verdeling van lichaamsbeweging over de hele dag. En voor een goede afstemming tussen inspanning en rust. Deze zaken dragen er toe bij dat u het bewegen gemakkelijker volhoudt.